Crimick Productions
Interview

De Eierjongens uit Winterswijk in de Spotlight!

Voor Dweilorkesten.info hebben wij een interview afgenomen met Inge Konings en Dennis Heesen. Inge speelt trompet en Dennis is slagwerker bij De Eierjongens

-Inge en Dennis, voor diegene die jullie nog niet kennen, stel je even voor.
Wij maken allebei al geruime tijd met veel plezier muziek. Bijna alle vrije tijd gaat daar in zitten; we spelen bij een aantal orkesten, maar de meeste tijd gaat wel zitten in De Eierjongens. Bij De Eierjongens houden we naast het spelen ook de website bij, handelen we de aanvragen af, arrangeren/bewerken we af en toe nieuwe nummers, en sinds een paar maanden hebben we ook het muzikaal leiderschap op ons genomen. Inge speelt bij De Eierjongens trompet, maar heeft daarnaast ook de muzikale leiding bij de in 2004 door haar opgerichte slagwerkgroep van de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging. En ja, daarnaast werken we allebei ook fulltime ;-)

-Hoe lang spelen jullie al bij De Eierjongens?
Inge is sinds 1997 lid van De Eierjongens, Dennis sinds 1999. We hebben dus ongeveer de hele ontwikkeling mee mogen maken; vanaf de deelname aan het eerste festival tot nu. Het is echt prachtig hoe je met een enthousiaste groep muzikanten toch steeds weer nieuwe dingen kunt bedenken en uitvoeren.

-Kun je ons vertellen waar de naam De Eierjongens vandaan komt?
In 1992 besloten drie vrienden, Henk Samberg, Gottfried Bukovac en Ger Oonk een dweilorkest op te richten. Het was Ger Oonk die de naam 'De Eierjongens' voorstelde. Deze naam had hij als eens eerder gehoord in Limburg. Hij speelde namelijk ieder jaar met carnaval mee met een zogenaamde 'joekskapel' in Maasbree. Dit contact stamde uit zijn diensttijd bij het muziekkorps 'De Limburgse Jagers'.

De oorsprong van deze naam ligt in Limburg; Limburgse soldaten die vroeger aan de deur eieren verkochten ter aanvulling op hun soldij werden Eierjônge (en in het Nederlands dus Eierjongens) genoemd. Tot op de dag van vandaag draagt ons dweilorkest nog deze naam. Hoewel we er dus niet op de meest originele wijze aan zijn gekomen, is de naam inmiddels wel redelijk bekend geworden, en we zijn dus ook trots op de naam dweilorkest De Eierjongens.

-Is er veel verloop aan leden bij jullie?
Gelukkig hebben we maar weinig verloop. Om uiteenlopende redenen (tijdgebrek, gezondheid, kinderen, werk, etc) stopt er heel af en toe wel eens iemand, maar de basis is al wel een jaar of 15 heel stabiel. Wat wel bijzonder is, is de diversiteit in ons orkest. We hebben zowel mannen als vrouwen in de groep, en een bezetting die qua leeftijd heel divers is; van 16 tot 65. Wel zijn alle muzikanten uit Winterswijk afkomstig. Met zes grote harmonie- en fanfareorkesten is Winterswijk best bijzonder. Als er iemand stopt, lukt het meestal wel om bij die vereniging een vervanger te vinden.

-Zijn jullie nog op zoek naar nieuwe leden?
Met onze 22 leden behoren we tot de groep dweilorkesten met een grote bezetting. Dat komt enerzijds doordat we zowel koperblazers, houtblazers als slagwerkers binnen de gelederen hebben, en anderzijds doordat we graag ook optredens aan kunnen nemen waarbij we niet geheel compleet zijn. In de praktijk zijn we trouwens maar één of twee keer per jaar helemaal compleet, meestal spelen we met ongeveer 15 muzikanten. Met deze bezetting kunnen we dus veel optredens aannemen, zonder dat dat direct ten koste gaat van de muzikaliteit. We willen echter niet groter worden; als je dan compleet bent, wordt het wel heel massaal. We zoeken dus pas naar nieuwe muzikanten als we er ergens een vacature ontstaat. Dat is op dit moment dus niet het geval.

-Hoe vaak treden jullie ongeveer op per jaar, en is dat aantal altijd het zelfde geweest?
We hebben ongeveer 30 tot 40 optredens per jaar, in de afgelopen tien jaar was dat steeds ongeveer constant. Slechts een paar van die optredens staan in het teken van carnaval of festivaldeelname. De rest zijn allemaal feesten, partijen, markten, optochten, jubilea, open dagen en andere evenementen. Omdat Winterswijk aan de grens met Duitsland ligt, spelen we vaak over de grens. Het leuke daar is dat mensen het fenomeen dweilorkest niet kennen. De reacties zijn daar dan ook altijd erg enthousiast!

-Wat doen jullie tijdens de carnaval?
In Winterswijk wordt carnaval niet gevierd, we zijn er dus ook niet mee opgegroeid, en zijn dus tijdens de carnavalsdagen die buiten het weekend vallen meestal gewoon aan het werk. Op aanvraag spelen we af en toe wel tijdens carnaval, maar dat blijft dan meestal beperkt tot één optreden. Waar veel orkesten de drukste periode rond carnaval hebben, is dat voor ons misschien wel de rustigste periode van het jaar.

-Wat vind je zelf leuke dweilfestivals om te spelen of te gaan kijken?
Voor ons is natuurlijk het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap in Groenlo het festival dat op één staat. Groenlo ligt voor ons op fietsafstand; elk jaar op Hemelvaartsdag fietsen we naar dit festival dat op 10km van Winterswijk plaatsvindt. Sinds 2002 hebben we hier bijna jaarlijks deelgenomen, vanwege de gezelligheid, goede orkesten en perfecte organisatie. Vorig jaar hebben we aan de Bemmelse dweildag deelgenomen, dat is ook zeer goed bevallen. Tijdens onze jubileumdag in 2012 was oa ook Alarmfase 3 aanwezig. Zij hebben ons uiteindelijk over de streep getrokken ook in Bemmel deel te nemen; en dat was erg gezellig! Dat we uiteindelijk de muzikale hoofdprijs mee naar huis mochten nemen was natuurlijk super!

-Hoe belangrijk is het winnen bij jullie op een festival?
In de eerste tien jaar van ons bestaan hebben we niet aan festivals deelgenomen. Omdat Groenlo dichtbij Winterswijk ligt, gingen velen van ons daar jaarlijks op Hemelvaartsdag kijken, om eens te zien wat andere dweilorkesten doen. Na lang twijfelen hebben we het in 2002 aangedurfd om ook eens te kijken of we daar zelf iets te zoeken hadden. Zonder enige verwachting gingen we erheen, maar uiteindelijk bleken we aan het eind van de dag de hoofdprijs mee naar huis te mogen nemen!
Winnen is natuurlijk altijd leuk, maar is niet ons hoofddoel. We willen graag leuk muziek maken, en zien dan wel wat er van komt. We houden het echter jaarlijks bij één of twee, maximaal drie festivals. De festivals zien we vooral als mooie gelegenheid om iets te hebben om naartoe te werken, en dat leidt vaak tot leuke nieuwe sets.

-Hoe vaak repeteren jullie per week?
Elke woensdag repeteren we van 20.00 tot 22.00 uur in de lunchroom van bakkerij Huiskamp in de Winterswijkse buurtschap Brinkheurne. Een deel van de tijd wordt gespendeerd aan het 'oefenboekje', met nummers die nog in voorbereiding zijn, en daarnaast wordt uiteraard ook het actuele repertoire af en toe weer wat opgepoetst.

-Hoe komen jullie aan de arrangementen?
We hebben een paar mensen binnen de groep die voor onszelf arrangementen schrijven en bewerken. Daarnaast kopen we uiteraard ook vaak nieuwe nummers, bij de diverse aanbieders van arrangementen.

-Is er een bepaalde stijl die jullie proberen te spelen en hoe groot is jullie repertoire?
We hebben ons niet op een specifieke stijl gericht. Eigenlijk bevat ons repertoire voor elk publiek wel wat wils. Bij het zoeken naar nieuwe nummers proberen we steeds de mix van klassiek, modern, up-tempo, ballads, pop, feest, etc in de gaten te houden. Ons repertoire bestaat uit ongeveer 60 titels, waar geregeld nummers uit gaan, en nieuwe weer bij komen. De ene helft van ons repertoire bestaat uit sets die we uit het hoofd spelen, de andere helft zijn losse nummers waar we voor het grootste gedeelte de boekjes wel bij nodig hebben. Bij kortere optredens, zoals serenades, doen we meestal een beroep op de vaste sets. Als we drie of vier uur achter elkaar moeten spelen, komen ook de andere nummers aan bod, maar die spelen we dus wat minder vaak.

-Wat doen jullie allemaal aan promotie?
We zijn daar niet continu mee bezig. Uiteraard hebben we een website, en maken we gebruik van social media. Ook worden er wel persberichten verstuurd om evenementen aan te kondigen. Op onze website wordt een ruim assortiment aan merchandise-artikelen aangeboden, maar het belangrijkste visitekaartje ben je als orkest toch zelf; de meeste van onze aanvragen komen voort uit optredens.

-Jullie homepage ziet er mooi uit, hebben jullie hier veel werk aan?
Na elk optreden proberen we zo snel mogelijk een verslag en foto's online te zetten. Ook onze agenda is hier te vinden. Het kost steeds wat tijd om dat bij te werken, maar de overige informatie is vrij statisch, dus dat verandert niet zo vaak. Wat dat betreft zijn Facebook en Twitter makkelijker en sneller om af en toe wat nieuws te plaatsen.

-Worden jullie ook gesponsord door het bedrijfsleven?
We worden niet standaard door bedrijven gesponsord. Alle kosten die we maken (instrumenten, kleding, arrangementen, huur, etc) worden gefinancierd uit de opbrengsten die we genereren tijdens de optredens. Alleen bij speciale projecten doen we af en toe een beroep op sponsoren; daarbij is het ook makkelijker om iets voor ze terug te doen. Bijvoorbeeld tijdens ons jubileumjaar, toen hebben we dankzij een aantal sponsoren de gastorkesten goed kunnen verzorgen, en hebben we de opbrengst van onze CD-verkoop voor 100% aan Serious Request kunnen doneren.

-Vind je dat de site van Dweilorkesten.info genoeg informatie geeft voor en over de dweilorkesten in Nederland. Heb je nog op of aanmerkingen?
Dweilorkesten.info bevat volgens ons alle mogelijke informatie op dweilorkestengebied; mooi dat jullie je daar zo voor inzetten! Een aantal jaren geleden werd het forum wel veel actiever gebruikt dan nu het geval is, maar dat komt vast door de opkomst van de social media, waar alle actualiteiten ook uitgebreid besproken worden. Verder geen op- of aanmerkingen.

-Wil je nog een leuke anekdote over de kapel vertellen?
Het is niet echt een anekdote, maar ons inziens wel heel bijzonder: in Winterswijk wordt jaarlijks de 'Hamaland-Helmhorstrun' georganiseerd. Dit is een motorrun waarbij 50 tot 100 zijspanmotoren van motorclub Hamaland een tour door de Achterhoek maken. De cliënten van de Helmhorst (instelling voor mensen met een verstandelijke beperking) rijden dan als 'bakkenist' mee. Voor de cliënten is het steeds weer een uitje waar ze echt naar uit kijken. Toen de eerste editie van de Hamaland-Helmhorstrun plaatsvond, was dweilorkest De Eierjongens net opgericht. Vanaf die eerste editie is dweilorkest De Eierjongens er jaarlijks bij om tijdens de lunch de muzikale omlijsting te verzorgen. Inmiddels heeft de run dus 21 keer plaatsgevonden, waarvan dus 21 keer met De Eierjongens erbij. Op 5 juli van dit jaar vindt de 22e editie plaats, en uiteraard zijn we er dan ook weer bij!

-Hoe ziet de toekomst eruit voor De Eierjongens?
We hopen natuurlijk nog een flinke tijd gezellig met z'n allen mooi en leuk muziek te kunnen maken, en bijzondere evenementen mee te maken. Hoe de toekomst er echter uit gaat zien, dat weten we ook niet. We zijn nu in ieder geval weer volop bezig met nieuwe muziek, dus wat ons betreft mag het nieuwe 'seizoen' wel weer beginnen!

-Welke kapel, persoon, festival, uitgeverij enz. wil jij de volgende keer in de Spotlight zien?
Het lijkt ons wel leuk om eens van een bekende artiest te horen hoe hij/zij tegen dweilorkesten aankijkt. Zien ze het bijvoorbeeld als een belediging dat hun nieuwe hit gelijk door vele orkesten in den lande 'gecoverd' wordt, of is dat juist een eer? Misschien wil Paul de Leeuw hier bijvoorbeeld iets over zeggen?

Inge en Dennis, ik wilde jullie hartelijk bedanken voor de bijdrage aan Dweilorkesten.info en wens jullie veel succes toe.

Kijk voor meer informatie over De Eierjongens op www.eierjongens.nl
Dweilorkesten.info


www.eierjongens.nl


Adverteerders

Adverteerders

De vrienden van

De vrienden van

De vrienden van

Copyright © 2014 Stichting Dweilorkesten.info